כאשר למכשיר מסוג מסוים, נניח מכונת כביסה או מחשב, יש מספר חלקים קטן ופונקציות פעולה מעטות – הסיכון לתקלות ושגיאות במהלך פעולתו קטן. מאידך ככל שרבות הפונקציות והמורכבות של המכשיר – כך הסיכון לתקלות ושגיאות עולה. מחקר חדש, אשר נערך במכון ויצמן למדע בראשותו של רביב פרילוק, תלמיד מחקר בקבוצתו של פרופ’ רוני פז, והתפרסם בכתב העת המדעי היוקרתי Cell, הראה באחרונה כי כך קרה גם במוח האדם – ככל שיכולת הקידוד שלו הלכה והתייעלה, הוא נהפך לחסין פחות לשגיאות, וכך הופיעו פסיכופתולוגיות שאינן נמצאות בפרימטים בעלי מוח מתוחכם פחות- כמו הפרעות קשב, חרדה ודיכאון ועד אוטיזם.

עד היום היה ידוע שמוח האדם שונה ב”חומרה” שלו מפרימטים אחרים, אך לא היו נתונים לגבי הבדלים ב”תוכנה”, כלומר באופן שבו תאי העצב מתקשרים ומקודדים מידע. לשם בדיקת מידע זה, פיתחו החוקרים מבחן למדידת יעילות הקוד העצבי, הבודק כמה מידע יכול להעביר תא עצב בודד בכמה שפחות אנרגיה. בשלב הבא של המחקר, נעזרו החוקרים במנתח המוח פרופ’ יצחק פריד והקליטו את הפעילות המוחית בבני אדם ובקופי מקוק בשני אזורים – בקליפת המוח הקדם-מצחית אשר אחראית על תפקודים גבוהים המאפשרים קבלת החלטות וחשיבה רציונלית, ובאמיגדלה – אזור מוקדם יותר אבולוציונית שאחראי לתגובות הישרדותיות ורגשיות. החוקרים גילו כי הקידוד העצבי בקליפת המוח הקדם-מצחית יעיל יותר מאשר באזור המוחי הקדום יותר, האמיגדלה, הן בבני אדם והן בקופים. כמו כן הקידוד העצבי בשני אזורי המוח בבני אדם היה יעיל יותר מאשר באזורים אלה בקופים.

עם זאת, החוקרים גילו כי ככל שיעילות הקוד העצבי הייתה גבוהה יותר, החסינות לשגיאות הייתה נמוכה יותר. כך למשל הקוד העצבי של האמיגדלה אצל קופים היה חסין יותר לשגיאות מאשר בבני אדם, ולכן זו יכולה להיות הסיבה שאצל בני האדם יש תגובות הישרדותיות גם לסיטואציות שאינן מסכנות חיים – בדומה למה שאנחנו מכירים למשל מהפרעות חרדה ופוסט-טראומה- זהו בעצם המחיר שאנו משלמים על התחכום והיצירתיות של המוח האנושי. האבולוציה ניסתה לייצר מערכת יעילה יותר ושילמה על זה במערכת חסינה פחות לטעויות

המחקר הוכיח שמצד אחד יש לבני אדם יכולות קוגניטיביות משופרות ויכולות למידה והתאמה לסביבות חדשות, ומצד שני נטייה להפרעות חרדה, דיכאון והפרעות נפשיות אחרות- אלו שני הצדדים של אותו המטבע. מעבר לכך, ייחודו של המחקר, בנוסף לתוצאותיו, הוא ביכולת שפיתחו החוקרים להשוות רישומים ברמת תא העצב הבודד בין בני אדם לקופים- פריצת דרך ביכולת לחקור את ייחודו של המוח האנושי.

 

קישור לכתבה על המחקר- אתר מכון ויצמן

קצת על מוח האדם

 

פורסם ב אוטיזם, מדעי המוח.מתויג , , , .

3 תגובות על הפוסט “ככל שמוח האדם השתכלל, כך הוא נעשה פגיע יותר לטעויות

  1. “האבולוציה ניסתה לייצר מערכת יעילה יותר ושילמה על זה במערכת חסינה פחות לטעויות”
    אני חושב כי זו לא האבולוציה שיצרה מערכות יעילות ושלמה במערכת חסינה פחות לטעויות אלא שדווקא הסביבה היא שיצרה את אותה המערכת החסינה פחות.
    אל לנו להאשים את הטבע, האבולוציה. שם הכול מושלם.
    אם היינו מבינים כי אנו החלק היחידי בטבע הדורש תיקון, הצריך לשדרג את עצמו וכי עליו חל החיוב לממש על עצמו את חוקי הטבע (גם את אלה שעדיין איננו מכירים), אז גם אותה המערכת היתה חסינה יותר לטעויות.
    קליפ מומלץ:
    https://www.youtube.com/watch?v=IaTdtogD0EU

    להגיב
    • יוס ואחיו

      אין שלמות – בלתי אפשרית בטבע. אבל הממוצע מספיק.

      הסביבה חיונית להגברת יעילות האבולוציה והתקדמותה

      להגיב
  2. יוס ואחיו

    זה נקרא אנטרופיה – ככל שהמורכבות עולה, כך הסיכון לאי-סדר עולה

    אבל החיים מתמחים באנטי-אנטרופיה, ויחסית לעליה במורכבות, השגיאות מינימאליות…

    מה שכן השפיע הוא הצימצום במגוון הגנטי, כתוצאה מכמעט-הכחדה שהפכה את הסאפיינס לבעלי גיוון גנטי מועט מכל מין אחר של יונקים כמעט. סביר שזה המקור לבעיות

    להגיב

השאירו תגובה

חובה