להלן רשימת ספרי עיון מומלצים מטעם אתר “חדשות המדע” לשנת 2022:

 

האמת המפתיעה על בעלי חיים” / לוסי קוק (בהוצאת מודן)

הספר “האמת המפתיעה על בעלי חיים”, שנכתב בידי לוסי קוק, זואולוגית בריטית, מפיקה ומגישה של סרטי טבע דוקומנטריים, הוא ספר יוצא דופן בנוף ספרי העיון. הספר מתמקד, בכל פרק, בבעל חיים אחר ומנפץ מיתוסים הקשורים אליהם, אך מעבר לכך הספר מספר סיפורים רבים, מעניינים מאוד, על הבסיס להתנהגות בעלי החיים ואת ההיגיון האבולוציוני מאחוריהם.

בספר, המרתק במרבית עמודיו, נסקרים הצלופח, העצלן, הצבוע, הנשר, העטלף, הצפרדע, החסידה, ההיפופוטם, האייל הקורא, הפנדה, הפינגווין והשימפנזה. בכל פרק מתגלים עלילות המחקר ההיסטורי על כל בעל חיים, המיתוסים שקשורים אליהם ואפיוני התנהגותם בטבע.

 

ציון הספר- 9.2

 

וירוס- עולם בצל מגפת השפעת בשנת 1918- ג’ינה קולטה (בהוצאת מטר)

 

הספר “וירוס” הוא ספר אשר מתאר את עלילותיה של מגיפת השפעת של שנת 1918, מגיפה שקטלה מיליונים רבים של בני אדם, ואת הניסויים של המדענים לאתר את המבנה הגנטי של הווירוס הספציפי מתוך דגימות ריאותיהם של אנשים שנפטרו מהמחלה ונקברו במקומות קפואים או מתוך דגימות ששומרו בבתי החולים.

בספר משולבות ביד אמן סיפורים על הגיבורים והגיבורות של תחום המחקר הזה, רובם נחלו כישלונות. מסופר על מחלות שפעת קודמות (השפעת של שנת 1890) ומאוחרות יותר (כמו שפעת העופות, שפעת החזירים), מסופר על המאמצים להבין מדוע הווירוס הספציפי הזה היה כה קטלני והקשר שלו לדלקת המוח הלתרגית. כמו כן מתוארים הניסיונות להבין למה וירוס זה גבה קורבנות דווקא בקרב הצעירים הבריאים בני ה-20 עד 40 וההשערות אליהן הגיעו די מעניינות.

הספר, פרי עטה של עיתונאית מדע של הניו-יורק טיימס, ג’ינה קולטה, מציג עבודה מרתקת, אשר מתקשרת מאוד גם לימי הקורונה של תקופתנו ולדיונים בקשר לחיסוני הקורונה (שמאוד מזכירים את המתואר בספר בהקשר למה שקרה לאורך השנים בהקשר של מגיפת השפעת). התרגום לעברית הינו פחות טוב ורצוף טעויות וזו הסיבה להורדת הציון.

 

ציון הספר- 9.1

 

המבנה של מהפכות מדעיות- תומאס קון (בהוצאת ידיעות ספרים)

 

לעיתים אנחנו ממליצים כאן גם על קלאסיקות ולא רק על ספרים חדשים והספר “המבנה של מהפכות מדעיות” של תומאס קון בהחלט ראוי להמלצה. הספר, שיצא לאור לראשונה בשנת 1962, הוא ספר בתחום ההיסטוריה ואולי גם על גבול הפילוסופיה (אם כי יש לציין שיש בו מעט רעיונות פילוסופים) של המדע. זהו ספר, שלמרות היותו ספר טקסט, פרץ גבולות הרבה מעבר לאותם החוגים שהיו אמורים להתעניין בו. בספר מציג קון תיאוריה הסותרת את ההנחה שמדע מתקדם באופן הצטברותי וטוען שהמדע מתקדם בצורה של מהפכות, כאשר ביניהן תקופות של מדע תקני. הספר לא מסובך לקריאה, מובן גם להדיוטים ודי מעניין. התרגום בעברית של יהודה מלצר בהחלט עושה לו חסד, ואם אתם מתעניינים במדע ובמיוחד בהיסטוריה של המדע, סיכוי טוב שתהנו.

 

ציון הספר – 8.6

 

 

לוחמות המוסד- מיכאל בר זוהר ניסים משעל (בהוצאת ידיעות ספרים)

 

הספר “לוחמות המוסד”, של מיכאל בר זוהר וניסים משעל, הוא אמנם לא ספר מדע, אך עדיין נחשב ספר עיון לכל דבר. זהו ספר על ההיסטוריה של לוחמות המוסד מלפני הקמת המדינה ועד לתקופתנו שלנו. הוא מציג את הגיבורות הגדולות של המוסד לאורך השנים כמו סילביה רפאל, אריקה מרי צמברס שפוצצה בשלט רחוק את מכוניתו של עלי חסן סלאמה, שריל בנטוב שפיתתה את מרדכי ואנונו ועוד רבות. כיום לוחמות המוסד משתתפות בכל המבצעים של המוסד ובכל התפקידים בהם משתתפים גברים ודווקא השילוב בין לוחמות ללוחמים יוצר שיתוף פעולה משתלם.

הספר מספק הצצה נוספת, כמו הספרים האחרים בסדרה, לתוך עולם הביון של ישראל והעולם, הכל בשפה ציורית ונעימה לקריאה, וחושף את פרשיות הריגול המעניינות, בהן השתתפו גם לוחמות.

 

ציון הספר- 9.2

 

כותב הסקירה- עופר בן חורין, עורך ראשי- אתר חדשות המדע וכותב הספר
“MRI המדריך המלא-רפואה ופיזיקה נפגשות”

 

קישור אל ספרי עיון מומלצים לשנת 2020

קישור אל ספרי עיון מומלצים לשנת 2019

קישור אל ספרי עיון מומלצים לשנת 2018

קישור אל ספרי עיון מומלצים לשנת 2017

קישור אל ספרי עיון מומלצים לשנת 2016

קישור אל ספרי עיון מומלצים לשנת 2015

קישור אל ספרי עיון מומלצים לשנת 2014

קישור אל ספרי עיון מומלצים לשנת 2013- חלק א

קישור אל ספרי עיון מומלצים לשנת 2013- חלק ב

פורסם ב סקירות ספרים.מתויג , , , , , , , , , .

השאירו תגובה

חובה