כותב הכתבה: עופר בן חורין, בעל ניסיון של כ-20 שנה באפליקציות, מחקרי תרופות והדרכה בתחום ה-MRI. מחבר הספר MRI המדריך המלא- רפואה ופיזיקה נפגשות באתר www.mriguide.co.il

סורקי ה-MRI, המשמשים ככלי אבחון ומחקר, קיימים בעולמנו כבר כארבעה עשורים, מאז התקנתו והפעלתו של סורק ה-MRI הראשון (Mark-1) על ידי פרופ’ ג’ון מאלארד בשנת 1980 בבית החולים המלכותי אברדין (Aberdeen Royal Infirmary) שבסקוטלנד. במהלך השנים עלו חששות בנוגע ליכולת הגדוליניום, חומר המוזרק בעת סריקת ה-MRI, להתפנות מהגוף ומהנזקים האפשריים שהוא עשוי לגרום – נושאים שזכו לדיון בכתבה זו. בכתבה הזו נתמקד במגנט ה-MRI, ליתר דיוק במחקרים האחרונים אשר זיהו השפעות של עוצמת המגנט החזק על אנשים שנחשפים למגנט ה-MRI לעיתים קרובות (כגון דימותנים, רופאים מרדימים, רדיולוגים וחוקרים).

סורקי ה-MRI פועלים באמצעות סלילים שמייצרים שדה מגנטי – מהמגנט הראשי, דרך גרדיאנטים (שדות מגנטיים מדורגים) ועד סלילי רדיו המשדרים פולסי רדיו וקולטים את האותות החוזרים. ההנחה הרווחת בקרב הציבור היא שסורק ה-MRI, מאחר שאינו כולל קרינה מייננת, נחשב נטול סיכונים – האם זה אכן המצב?

סקר גדול בתחום, שבוצע במחלקה למדעי הקרינה באוניברסיטת אומאו (Umeå University) בשבדיה בשנת 2018, כלל התייחסות למחקרים מסוגים שונים (in vivo, in vitro, ואפידמיולוגיים), אשר בדקו מה מתרחש בתאי הגוף בתגובה לשדה המגנטי של ה-MRI. חלק מהמחקרים לקחו תרביות של תאים ושמו אותם תחת שדה מגנטי הדומה לשדה המגנטי של ה-MRI, חלק בדקו השפעות המגנט על תאים של בעלי חיים וחלק סקרו לאורך שנים השפעת מגנט ה-MRI על אנשים העובדים בסביבתו. נמצא, למשל, ששדות מגנטיים ב-MRI יוצרים זרמים חשמליים באוזן הפנימית שעשויים לגרום לתחושת סחרחורת. ממצאים אחרים עומדים בספק, זאת בשל חשיפות לשדות מגנטיים מורכבים ב-MRI, הכוללים גם שדות סטטיים, גם שדות בתדר נמוך, וגם שדות פולסי רדיו, וכל אחד מהם משפיע על עובדים ומטופלים בדרכים שונות. חשוב לציין שמסקנת הסקירה היתה ש”נמצאו השפעות אפשריות על תאי הגוף ותגובות ביולוגיות מסוימות, אך דרושים מחקרים נוספים כדי להבין השפעות ארוכות טווח, בעיקר עבור אנשי צוות שנחשפים לשדות אלו באופן מתמשך.” החוקרים המליצו על ביצוע מחקרים אפידמיולוגיים, במיוחד על ילדים ועובדי MRI, כדי להעריך את השפעות החשיפה.

מחקרים נוספים, בעלי תוצאות ברורות יותר, נעשו על מרדימים. מאמר זה, אשר פורסם בכתב העת Anesthesiology (כתב עת אשר מופק על ידי האגודה האמריקאית לרופאים מרדימים -American Society of Anesthesiologists -ASA), עוסק בסיכונים התעסוקתיים של חשיפה לשדה מגנטי בסביבת מכשירי MRI בקרב מרדימים ואנשי מקצוע רפואיים, במיוחד בסורקים בעוצמה גבוהה כמו 3 טסלה ומעלה.

במאמר ישנו ממש מונח שנקרא MRI-induced vertigo, משמע סחרחורת שנגרמת בעקבות חשיפה ל-MRI. המחקר מצא תופעות זמניות של מרדימים שחוו, במיוחד בעבודה עם סורקים בעוצמה גבוהה כמו 3 טסלה ומעלה, סימפטומים כמו סחרחורת, בחילה, טעם מתכתי ותחושות תנועה מדומות, כשהסחרחורת היתה הנפוצה ביותר. ההשערה היתה, כמו בסקירה הקודמת, שתופעה זו היא תוצאה של השפעתם של שדות מגנטיים סטטיים ומשתנים המופקים מסורק ה-MRI, אשר גורמים לזרמים חשמליים באוזן הפנימית. כתוצאה מכך, המוח מפרש בטעות שקיימת תנועה סיבובית. הסיכון לסחרחורת גובר עם עוצמת המגנט, הקרבה לסורק וקצב התנועה של המרדים בתוך השדה המגנטי שסביב הסורק.

הסימפטומים שאותרו במחקר הינם זמניים, אך במקרה של מרדימים, גם סחרחורת חריפה יכולה לפגוע בתפקוד המרדים, ואף להשפיע על קואורדינציה ותפקוד קוגניטיבי. למרות שאין תקנות ברורות לחשיפה של עובדי בריאות לשדות מגנטיים, יש המלצות בינלאומיות להגביל הימצאות תחת שדה מגנטי מחשש לסחרחורת ובחילה. כמו כן המחקר ממליץ על הגברת המודעות והחינוך, ומדגיש את החשיבות של הימנעות מתנועה מהירה קרוב למגנט והכנת גיבוי במקרה שמרדים ייפגע מסחרחורת במהלך הטיפול.

דימותני MRI שעובדים בקרבה לסורקים חזקים (מעל 2 טסלה) עשויים גם הם לחוות סחרחורת, כאבי ראש, עייפות, בחילות, אי-נוחות ותופעות חושיות נוספות, כמו טעם מתכתי או זרחורים. זרחונים (Phosphenes) זו תופעה ידועה של חשיפה לשדות מגנטיים. מדובר בתחושת ראייה של הבזקי אור, כתמים או דפוסים צבעוניים בעיניים, בעיקר בעת מעבר בסמוך לשדה המגנטי הקבוע של המכשיר, זאת אף על פי שאין מקור אור חיצוני שגורם להם. הם נגרמים על ידי גירוי של הרשתית או עצב הראייה, ולאו דווקא על ידי אור. זרחונים מופיעים לרוב בחשיפה רבה לשדה מגנטי של סורקים בעוצמה של 3 טסלה ומעלה- אפשר לקרוא על זרחונים ועל התופעות שהוזכרו למעלה בקישור הזה.

עוד סכנה שיכולה להיגרם לדימותנים שנמצאים ליד המגנט בעת פעולתו היא עלייה בחום הגוף בגלל החימום המקומי שנגרם בגלל שליחת פולסי רדיו (RF)- אם כי מקרים אלו נדירים.

לסיכום, חשיפה לשדות מגנטיים ב-MRI יכולה לגרום למגוון תופעות נוירולוגיות זמניות, כולל סחרחורת, תחושת תנועה מדומה, ראיית אורות מדומים ובחילות. יש מחקרים שגם מצביעים על נזקי רקמות מסוימים בטווח הארוך, אך נכון להיום אין ראיות חד-משמעיות לכך ויש המלצה למחקרים נוספים בתחום. עבור דימותנים, מרדימים וצוותי בריאות אחרים החשופים לשדות מגנטיים באופן קבוע, הסיכון להופעת תסמינים אלו עולה עם עוצמת השדה ומשך החשיפה. שמירה על מרחק מהמגנט היא חשובה להפחתת הסיכון. בכל מקרה יש להקפיד על התקנים הבטוחים וכיצד להיחשף נכון לסורקי ה-MRI שנקבעו על ידי ארגונים בינלאומיים (כמו למשל בקישור הזה).

 

כותב הכתבה: עופר בן חורין, בעל ניסיון של כ-20 שנה באפליקציות, מחקרי תרופות והדרכה בתחום ה-MRI. מחבר הספר MRI המדריך המלא- רפואה ופיזיקה נפגשות באתר www.mriguide.co.il

 

ביבליוגרפיה

“גדוליניום ב-MRI- האם הוא מסוכן?”. MRI Guide.  זמין בכתובת: https://mriguide.co.il/ גדוליניום-ב-mri-האם-הוא-מסוכן/.

Rice JP, Dominici JR, Gross JB. Occupational Hazards of Exposure to Magnetic Resonance Imaging. Anesthesiology. 2015;123(4):976-978. doi:10.1097/ALN.0000000000000808.

International Commission on Non-Ionizing Radiation Protection: Guidelines on limits of exposure to static magnetic fields. Health Phys 2009; 96:504–514

Frankel J, Wilén J, Hansson Mild K. Assessing Exposures to Magnetic Resonance Imaging’s Complex Mixture of Magnetic Fields for In Vivo, In Vitro, and Epidemiologic Studies of Health Effects for Staff and Patients. Front Public Health. 2018 Mar 12;6:66. doi: 10.3389/fpubh.2018.00066. PMID: 29594090; PMCID: PMC5858533.

University of California, San Francisco. Potential Hazards and Risks in MRI. UCSF Radiology. Available at: https://radiology.ucsf.edu/patient-care/patient-safety/mri/potential-hazards-risks. Retrieved on 20/10/2024.

Tocci G, Rapisarda V, Polimeni A, et al. Occupational exposure to electromagnetic fields in magnetic resonance environment: an update on regulation, exposure assessment techniques, health risk evaluation, and surveillance. European Radiology Experimental. 2022;6:14. doi:10.1007/s41747-022-00232-4.

MRI Questions. Personnel Exposure in MRI. Available at: https://mriquestions.com/personnel-exposure.html. Retrieved on 20/10/2024.

 

 

פורסם ב MRI.מתויג , , .

השאירו תגובה

חובה